Jak zpracovat medvědí česnek

Praktické rady

Přidal katerinadoul, dne 2. 05. 2016,  0x


Medvědí česnek je rostlinou, která nám na jaře pomůže doplnit důležité vitamíny a minerální látky. Právem je totiž označována za jeden z nejlepších a nejsilnějších životabudičů. S klasickým česnekem jej spojuje především typické aroma. Co se týče vzhledu, rostlinka velice připomíná jedovaté květy konvalinek, a tak se při sběru medvědího česneku řiďte charakteristickou česnekovou vůní.

Tipy na uchování čerstvého medvědího česneku

Vzhledem k tomu, že ideálním obdobím pro sběr česneku je březen až květen, neboť od konce května ztrácí medvědí česnek svou sílu, je třeba si medvědí česnek uchovat po zbytek roku. To, že medvědí česnek už není tak čerstvý a tedy i výživný, poznáte například podle toho, že již tolik nevoní či ztrácí svou barvu.

Ideální je konzumovat medvědí česnek čerstvý. Ale jak medvědí česnek uchovat co nejdéle? Medvědí česnek bohužel jako každá jiná bylinka velice rychle uvadá. Po dobu čtyř až pěti dnů vám čerstvý medvědí česnek vydrží ve sklenici s vodou nebo jej omytý vložte i se stonky do lednice. Další variantou skladování je zabalit medvědí česnek do vlhké utěrky, která mu dodá potřebnost vodu, díky čemuž bude česnek dva až tři dny stále čerstvý a svěží.

Zpracujte medvědí česnek - poslouží vám celý rok

Čerstvý medvědí česnek je bohužel k dostání jen po určitou dobu, proto si nezapomeňte vytvořit dostatečné zásoby. Velice oblíbenou formou zpracování medvědího česneku představuje pesto. To vytvoříte z olivového oleje, medvědího česneku a soli. Všechny tyto suroviny mixujte, dokud vám nevznikne hladké pesto. Dle chuti k němu můžete přidat i listy kopřivy, parmazán nebo vlašské ořechy. Pesto zkrátka můžete ochutit dle svých preferencí.

Jestliže máte rádi bylinkové máslo, určitě vám přijde vhod máslo s medvědím česnekem. Nasekané lístky medvědího česneku smíchejte s povoleným máslem a osolte. Česnekové máslo můžete použít nejen na chleba, ale můžete jím oživit i další pokrmy. Výborné je například ke steakům.

Nasekaný medvědí česnek i celé lístky můžete rovněž naložit do olivového oleje. Dle chuti můžete přidat voňavé bylinky, jako je například tymián nebo rozmarýn. Olej je možné taktéž osvěžit šťávou z citronu.

Pokud rádi používáte medvědí česnek k přípravě a dochucení pokrmů, můžete jej jednoduše strčit do mrazáku. Ačkoliv mražený medvědí česnek nevypadá již tak lákavě, jeho chuť i vůně stále dobře okoření připravované jídlo. A když už jsme u koření, medvědí česnek lze samozřejmě usušit a používat jako přírodní dochucovadlo.

Lidové léčitelství taktéž využívá tinkturu z medvědího česneku. Na její přípravu budete potřebovat svazek medvědího česneku a nějaký druh alkohol. Výborná je obyčejná vodka, kterou nasekané lístky zalijte. Uzavřenou sklenici s tinkturou nechte zrát po dobu čtrnácti dnů a poté ji sceďte.




Komentáře:

Pro přidání komentářů je potřeba se přihlásit .

Nenacházejí se zatím žádné relace v databázi.