Jak užívat a pěstovat rýmovník

Ostatní inspirace

Přidal home123, dne 25. 12. 2020,  0x

Jak užívat a pěstovat rýmovník

Pod latinským názvem Plectranthus amboinicus nalezneme rostlinku známou jako rýmovník. Označují ji také další názvy jako kubánské oregano nebo mexický eukalyptus a další. Jde o rostlinku, kterou je snadné pěstovat, je atraktivní a aromatická. A navíc má spoustu kulinářských i tradičních využití. Jakmile se jednou naučíte rýmovník doma pěstovat, nebudete chtít přestat.

Původ a název rostlinky nejsou zcela zřejmé. Na rýmovník můžete narazit také pod názvy španělský tymián, indický brutnák, portorikánský tymián a další. Zdá se, že svůj název dal rostlině každý, ale zásluhy si za něj nepřipsal nikdo. A jen po zajímavost, víte jak rýmovník nazývají v Havaně? Francouzský tymián!

I popis chuti a vůně je často extrémní. Někdo říká, že voní jako oregano, máta nebo tymián a jiní, že voní jako terpentýn nebo kafr.


Co je rýmovník?

Jde o sukulentní trvalku jejíž listy obsahují aroma. Často je pěstovaná jako pokojová rostlina, ale může prospívat i venku. A to v oblastech kde je teplo nebo v létě.

Listy obsahují štiplavé oleje, které lze použít při vaření. Chuť, kterou se vyznačuje je vhodná pro středomořskou kuchyni. Ačkoliv do jídel bystě měli rýmovník přidávat jen střídmě, abyste nepřebili chuť všeho ostatního. Využít jej však můžete v různých dalších případech, jako je léčba rýmy, výroba medu a další. Konkrétně si o nich povíme níže.

Rýmovník má charakteristické silné listy s výraznou, ale příjemnou vůní. Listy jsou šedavě zelené s jemnou „srstí“ a na okrajích pilovité. To znamená, že na listech jsou jemné chloupky a okraj listu není rovný, nýbrž má zoubky. Květy rýmovníku mohou být bílé, růžové nebo fialové (levandulové). Vyrůstá do výšky mezi 30 až 45 centimetry. A může růst do převisu. Takže je atraktivní i v květináči, který je závěsný.

Jak pěstovat rýmovník

Abychom mohli úspěšně pěstovat rýmovník, potřebujeme dobře odvodněnou, drsnou půdu, která je na slunci (ne příliš ostrém). Jestliže rýmovník pěstujete venku, měli byste jej na podzim uklidit domů.

Nejrychlejšího růstu se dočkáte na jaře a v létě. Rýmovník má rád teplé a suché podmínky, což ale neznamená, že nepotřebuje vodu. Rostlinka potřebuje pravidelné zavlažování, ale nemůže přežít trvale mokré kořeny. Proto je opravdu důležité odvodňování hlíny.

Pěstování v květináči je tak snadnější než pěstování na zahrádce. Květináč Vám umožní hlínu odvodňovat a zároveň můžete rýmovník na zimní měsíce přemístit do tepla, kde mu bude lépe. Jestli máte rýmovník na zahrádce, tak je důležité chránit rostlinu před poledním sluncem. Silné slunce může spálit listy a poškodit vzhled rostliny.


Zasazení rýmovníku

Rýmovník, který jste dostali nebo koupili v zahradnictví zasaďte do květináče. Do dobře odvodněné zeminy. Vyberte si květináč, který má odtokové díry a mističku na vodu. Zasadit ho můžete i do truhlíku s dalšími rostlinami, kterým vyhovují stejné podmínky. Těmi jsou ranní slunce, rychle odvodňující půda, která je bohatá na živiny, a která má neutrální pH a dále teplé a suché podmínky.


Zalévání rýmovníku

Z vrchu do květináče nalijte vodu. Zalévejte do té doby, než začne téct z odtokových otvorů v květináči. Znovu rostlinu zalejte až ve chvíli, kdy je vrchní půda suchá. A to až do hloubky dvou až tří centimetrů z vrchu. Je-li půda dostatečně suchá, zalévejte hlínu tak dlouho, dokud voda nevyteče do nádobky pod květináčem.


Hnojení rýmovníku

Pravidelně rostlinku hnojte. Zejména ve vegetačním období je to důležité (jaro, léto). Používejte hnojivo s pomalým uvolňováním. A po aplikaci hnojiva rýmovník zalijte. Hnojivo dávkujte podle instrukcí, které máte uvedené na obalu, abyste rostlinu nepřehnojili. Tím byste mohli způsobit nadměrný růst a snížili byste vůni a chuť lístků.


Prořezávání rýmovníku

Rýmovník prostříhejte, pokud se začne příliš rozrůstat nebo pokud ho budete chtít k čemukoliv použít. Tím, že budete rýmovník zastříhávat dosáhnete toho, že bude více košatý. A také vytvoříte tvar, který bude vyvážený. Zastřižené větvičky rýmovníku můžete použít k rozmnožení.


Škůdci a nemoci

Rýmovník je rostlina, která je relativně bez chorob. Ačkoliv je náchylná k hnilobě kořenů i koruny v důsledku přebytečné vody. Pokud je to možné, vyhněte se umístění rýmovníku do výšky, kde nemáte kontrolu nad zaléváním.

Nevhodná drenážní půda nadělá paseku, protože taková půda zadržuje vlhkost výrazně delší dobu. Voda vyplňuje mezery mezi částicemi půdy a nezbývá tak žádný prostor pro vzduch. Takové půdě se při pěstování rýmovníku vyhněte obloukem. Pokud už takovou zeminu máte, můžete si pomoct tím, že do ní přidáte například trochu písku.


Možnosti pěstování rýmovníku

Bylinná zahrada. Rýmovník můžete zasadit spolu s dalšími bylinkami. Bylinek, které můžete pěstovat spolu s rýmovníkem je několik. Jsou to zejména další výrazně aromatické byliny jako šalvěj, rozmarýn, tymián nebo oregano. Ale také některé druhy máty nebo meduňka.

Obecně doporučuji pěstovat rýmovník v květináči a ne přímo na zahrádce. Pokud ho tedy neplánujete pěstovat pouze jeden rok.

Rozmnožování rýmovníku

Rýmovník se rozmnožuje velmi snadno. A můžete si vybrat ze dvou metod. Výsledky jsou takřka stejné.

Prvním způsobem je rozmožení pomocí vody. Ze stávající rostliny ustřihněte zhruba deseti centimetrový šlahoun, který umístěte do nádoby s vodou. Dejte pozor, ať nemáte skleničku s vodou na přímém slunci. Jednou za týden rostlince vyměňte vodu. Z rostlinky vyraší bílé kořínky. V momentě, kdy dosáhnou délky dva a půl centimetrů, je načase ji přemístit do květináče.

Druhým způsobem je rozmožení ve vodě. Připravte si malou nádobu, do které dáte zeminu. Tužkou vytvořte díru a do ní stonek zasaďte. V tomto případě je důležité použít trochu hnojiva na kořínky. V zahradnictví seženete takové, které je speciálně určené k těmto účelům.


Příprava stonku na rozmnožení

Stonek o velikosti nejméně deset centimetrů zbavte spodních větviček a lístků. Velké vrchní listy můžete také prostříhat a nechat jich polovinu. Stonek ustřihněte přímo pod místem, ze kterého rostou kořeny. Tam se ukrývá největší množství „kořenového hormonu“ a díky tomu Vám stonek rychleji zapustí kořínky.

Díky tomu, že rýmovník poměrně rychle a snadno roste, vytvoří Vám na zahradě krásně zelené a voňavé plochy.


Co musíte vědět, když pěstujete rýmovník - shrnutí

Rýmovník Vám bude nejlépe prospívat na místech s částečným stínem, jako jsou verandy nebo terasy, kam dopadá světlo zejména v dopoledních hodinách, kdy slunce ještě není tak ostré. Zasaďte do suché, dobře odvodněné půdy a občas zalévejte. Rostlinka bude dobře růst i v květináči s dalšími rostlinami

Květů se pak dočkáte na konci zimy, ale v teplých oblastech. Pokud byste se rozhodli nechat rýmovník přes zimu venku, nebo pokud ho pěstujete přímo v záhonu na zahrádce, je potřeba ho zakrýt prostěradlem nebo fólií.

Uvnitř domu roste rýmovník nejlépe na světlém a slunném místě. Rostlinku zalévejte zhruba jednou za týden a jednou za měsíc přidejte do hlíny hnojivo. Rýmovník je typický rychlým růstem, takže Vám pravděpodobně brzy vyroste z květináče. V takovém případě můžete oříznout stonky a listy z těchto stonků dále využít v kuchyni nebo při nachlazení, nebo rostlinu přesaďte do většího květináče.

Použití rýmovníku

Sklizeň a používání listů pro tradiční účely lze vysledovat do doby před několika staletími. Kubánské oregano kombinuje vůni, chuť a krásu. Dalším benefitem je, že jej lze pěstovat venku, v kuchyni i na zahrádce.

Aroma, chuť a krása. Aromatická bylinka se štiplavou chutí, která je zemitá, dřevitá a mírně podobná senu.

Fialově kvetoucí rýmovník je také magnetem pro opylovače.


Použití rýmovníku při léčbě

Je užitečný při léčbě infekcí dýchacích cest a infekcí v krku. Dále při léčbě revmatismu, zácpy, plynatosti a ženám pomáhá stimulovat laktaci.

Velkou roli hraje při boji s rýmou. Dostanete-li rýmu, můžete si ulevit tak, že si utrhnete lísteček rýmovníku, který promnete v ruce a opakovaně k němu přičichnete. Lístek si svěžest drží i několik hodin.

Díky tomu, že obsahuje vonné silice, vitaminy A a C, a také omega 6 mastné kyseliny, je vhodný i pro lidi, kteří trpí astmatem.

Pokud listy rýmovníku jemně protřete a nanesete na kůži nebo dáte k posteli, může Vám posloužit jako přírodní repelent. Jeho vůně odrazuje komáry. Vedle komárů se vůně rýmovníku nelíbí také králíkům a jelenům.

Použití rýmovníku v kuchyni


V moderním užití se s ním můžeme setkat v kuchyni, kde může být použit namísto oregana. Proč? Zejména proto, že oproti oreganu se mnohem snáze pěstuje. Má také výraznější chuť.

Vyznačuje se silnou vůní mentolu nebo kafru, která zesílí, když jsou listy rozdrceny. Listy lze sušit a drtit, ale můžete je použít i čerstvé. Poté je můžeme přidat například k drůbežímu, jehněčímu nebo hovězímu masu. Dále můžete nadrcené listy rýmovníku přidávat do polévek, dušených pokrmů nebo třeba nádivek. Při použití v kuchyni však dejte pozor. Rostlina má velmi výraznou chuť a může tak přebít ostatní koření.

Oficiálních receptů, ve kterých je použitý rýmovník je jen málo. Ale doporučuji s ním začít tam, kde jindy používáte oregano. Snižte množství přísady na polovinu a testujte, co Vám bude chutnat.

Rýmovník můžete smíchat s dalšími bylinkami. Vše rozmixujte v mixéru. Můžete jej přidávat k cibuli, česneku, celeru, mrkvi, rajčatům, pepři, oleji i octu. Vhodným použitím je přidání rýmovníku do salsy. Přidávejte malé množství a pravidelně ochutnávejte, ať máte pokrm vyvážený.

Nejlepší je kombinace se silně aromatickými bylinami, které ustojí výrazné příchutě. Vyzkoušejte například šalvěj, rozmarýn nebo bobkový list.

Další použití rýmovníku



Med z rýmovníku

Budete potřebovat zhruba čtyřicet pět lístků rýmovníku (může být i víc), jeden kilogram cukru, citrón a vodu. Dále si připravte hrnec, ve kterém budete med vařit a sklenice, ve kterých budete hotový med skladovat.

Listy rýmovníku zasypejte cukrem a přidejte citrón nakrájený na kolečka. Dále do sklenice nalijte vodu. Tak, aby byly lístky potopené. Celý nálev zakryjte a uložte do chladu na dvacet čtyři hodin.

Následující den celou směs provařte. Je důležité, aby se rozpustil veškerý cukr. Směs nechte na plotýnce bublat, dokud nezačne lehce tuhnout. Neděste se, že směs nehoustne hned, je důležité dát tomu čas. Směs poté scedíme do sklenice. Zavřené sklenice otočte dnem vzhůru.


Sirup z rýmovníku

Na přípravu sirupu budete potřebovat obdobné ingredience jako na med. Připravte si jeden kilogram cukru krystal, dva citrony, jeden litr vody a padesát lístků rýmovníku (může být i víc). Mějte na paměti, že sirup je potřeba spotřebovat do půl roku.

Nejdříve si připravte citrón, který opláchněte v teplé vodě a nakrájejte na kolečka. Připravte si hrnec, do kterého umístěte lístky rýmovníku spolu s citrónem. Na sporáku nebo v konvici přiveďte k varu litr vody, kterým směs zalijete. Hrnec přiklopte pokličkou a na dvacet čtyři hodin umístěte do tmy a chladu.

Následující den vymačkejte z citrónů do směsi šťávu. Výluh sceďte do dalšího hrnce a přidejte cukr. Za stálého míchání vařte až do zhoustnutí.


Čaj z rýmovníku

Z rýmovníku si velice rychle připravíte čaj. Na jeho přípravu budete potřebovat čerstvé lístky. Množství je individuální, ale na jeden hrnek Vám budou stačit dva lístky. Natrhejte je na menší kousky a zalijte horkou vodou. Louhujte po dobou deseti minut, poté sceďte. Pití čaje z rýmovníku Vám prospěje zejména při příznacích nachlazení. Uvolňuje rýmu a v kombinaci s medem je účinný v boji proti kašli.


Tinktura z rýmovníku

Zpracovat lístky můžete také do formy tinktury. Připravte si 250 ml kvalitního čistého alkoholu. Dále si připravte okolo patnácti lístků rýmovníku, které stejně jako při přípravě čaje natrháte na menší kousky. Alkoholem lístky zalijte a nechte louhovat po dobu tří měsíců. Nezapomeňte louh umístit na nějaké tmavé místo. Je důležité, abyste louh denně promíchávali a odstraňovali hnědé lístky. Hotovou tinkturu scedíte a můžete užívat. Vhodná je zejména pro „nakopnutí“ imunity. Doporučené dávkování je deset kapek, třikrát denně.


Mast z rýmovníku

Dalším způsobem zpracování lístků je výroba masti. Připravte si zhruba dvě stě gramů domácího sádla, které rozpustíte při teplotě 120 stupňů. Do rozpuštěného sádla přidejte dvacet lístků rýmovníku a nechte macerovat. Po dobu těchto dvou hodin postupně zahřívejte, aby teplota příliš neklesla. Po dvou hodinách přeneste směs do chladu. Částečně zchladlou směs přefiltrujte přes gázu a nalijte do dóziček, ve kterých ji budete uchovávat. Výborně se hodí při rýmě, kdy si ji můžete nanášet pod nos. Její aroma uvolní rýmu.

Rýmovník je ideální pro začátečníky v oblasti pěstování rostlin. Pokud jste začátečník, určitě si rýmovník pořiďte. Ať Vám rýmovník přinese spoustu radosti.





Komentáře:

Pro přidání komentářů je potřeba se přihlásit .

Nenacházejí se zatím žádné relace v databázi.