Potemník – jak se ho zbavit
Přidal janapk, dne 27. 08. 2016, 0x
Proti většině hmyzu v domácnosti se můžeme účinně bránit úklidem. Potemník je jiný. Objeví se ve vaší spíži, i když máte naklizeno.
Potemník skladištní (Tribolium confusum) je hnědý asi 4 mm velký brouk a při zamáčknutí vydává specifický zápach. Nažloutlé larvy známe jako moučné červy, jsou dlouhé asi 6 mm a nacházíme je v sypkých potravinách. Bohužel se potemníci dostanou i do potravin a nenačatými obaly, navíc jim chutná nejen mouka, ale i luštěniny, sušené ovoce i zelenina, ořechy, strouhanka, rýže, müsli a další výrobky z obilovin. Není neobvyklé, že je najdete v kakau nebo v koření, pochutnají si na čokoládě, granulích pro psa i na suché květinové vazbě.
Jak zlikvidovat potemníky a jak se jim bránit
Při podezření na potemníky je nezbytné postupovat rychle, jinak vám začnou požírat vše, na co narazí. Tohoto brouka si domů nejčastěji přinesete s nákupem. Přestože se sklady pravidelně ošetřují insekticidy proti potemníkům, úplně zlikvidovat se jim ho nedaří.
Jestliže zjistíte jeho přítomnost v potravinách, nemilosrdně vyhoďte vše, kde se nachází. Napadené potraviny poznáte podle zápachu brouka, který je z nich cítit.
Ostatní sypké potraviny prosejte do uzavíratelných dóz. Zabalené potraviny můžete ošetřit tak, že je dáte na 10 až 15 minut na místo o teplotě kolem 50° C. Zlikvidovat potemníka můžete i v mrazáku, ale je to poněkud delší varianta: zbavíte se ho po týdnu při teplotě – 20° C.
Spíž vystříkejte sprejem proti škůdcům, ten se ale nesmí dostat do styku s potravinami, proto ho aplikujte, až když je spíž úplně prázdná. Vhodné jsou i lapače, podle kterých jejich případnou přítomnost zjistíte.
Nejúčinnější prevencí je důkladná kontrola potravin před uskladněním, hned jak je přinesete z obchodu, a uchovávání v nádobách s uzávěrem. Na potemníka totiž žádné z triků našich babiček nefungují a ani ony na ně žádný neměly – kromě prosévání mouky před použitím.
Komentáře:
Nenacházejí se zatím žádné relace v databázi.