Jak uskladnit česnek
Přidal katerinadoul, dne 11. 08. 2016, 0x
Česnek kuchyňský, který původně pochází ze střední Asie, byl ve středověku prohlašován za posvátnou rostlinu, a to především díky svým posilujícím a léčivým účinkům. Kromě vitamínu A, B a C obsahuje taktéž selen, vápník, jód a mnoho dalších látek. Co se týče účinků na lidský organismus, česnek snižuje hladinu cholesterolu i krevní tlak a v neposlední řadě uvolňuje stres. Česnek ovšem rovněž posiluje obranyschopnost, podporuje hojení ran, dezinfikuje, působí jako antibiotikum a antiseptikum. Když si pro zajímavost spočítáte, kolik v dnešní době česnek stojí, je dobré se pustit do jeho pěstování. Aby vám však česnek vydržel co nejdéle, v dnešním článku vám poradíme, jak ho správně uskladnit, abyste si mohli plody své práce užívat co nejdéle.
Jak sklízet česnek
Česnek můžete sázet buď na podzim, nebo na jaře. Pokud zvolíte podzimní výsadbu, sklizeň česneku je obvykle v červnu či červenci. Jarní výsadba se však sklízí až na podzim. Vzhledem k tomu, že podzimní sklizeň je více odolná proti chorobám, je mnohem lepší pro skladování. Pokud jde o druhy česneku, může být buď paličatý, nebo nepaličatý. Paličatý má tuhý střed a kolem něj pravidelně rozmístěné stroužky. Tento druh česneku se sklízí tehdy, když se začínají narovnávat zkroucené květní stvoly. Nepaličatý česnek má nepravidelně uskupené stroužky a jeho zralost poznáte, když má alespoň polovina rostliny polehlou nať. Česnek nikdy nenechávejte přezrát, neboť se pak trhá nať a stroužky se rozdělují. Takto sklizený česnek se bohužel hůře uskladňuje a zároveň se zvyšuje riziko napadení některými chorobami.
Uskladnění česneku
Sklizený česnek nikdy nemyjte ani jej nijak nečistěte. Nejlepší je svázat česnek za natě do svazků a pověsit jej. Natě česneku můžete i zaplést. Z funkčního hlediska je to jedno, ale dekorativně to působí mnohem lépe. Takto spletené copy poté nechte usušit na stinném a vzdušném místě. Česnek nikdy nedávejte na přímé slunce. Přibližně po měsíci byl měl být česnek dobře usušený a připravený ke skladování.
Před samotným skladováním je nutné odstranit nečistoty, zkrátit kořeny a listy česneku. Pokud máte česnek spletený do copů, stačí trochu zkrátit kořeny. Pro skladování ale můžete ponechat česnek spletený. Skladujte jej na temném a suchém místě. Ideální teplota skladování je 13 – 18 °C a vlhkost 60%.
Komentáře:
Nenacházejí se zatím žádné relace v databázi.