Jak nabrousit nůž

Praktické rady

Přidal katerinadoul, dne 14. 06. 2016,  0x


Každý den se rozčilujete během vaření, že s těmi tupými noži nelze nic krájet? Není divu, nůž je nástroj, který využíváme dnes a denně, a proto je více než nutné, aby byl dostatečně ostrý. To samé platí v případě, že se chystáte na nějaký výlet. Nůž je jednou ze základních a užitečných pomůcek, které se vám mohou hodit v těch nejrůznějších situacích. A protože s tupým nožem toho pravděpodobně moc nevymyslíte, poradíme vám, jak správně nabrousit nůž.

Tipy, jak nabrousit nůž

Naučit se správně nabrousit nůž není vůbec jednoduché, a proto to chce určitý cvik. I z toho důvodu jsou velice oblíbené nejrůznější modely brousků, které vám během chvíle nabrousí váš nůž. Nevýhodou ovšem je, že v některých případech, zvláště u kotoučových brusek, může dojít k poškození čepele nože. Z důvodu velkého tepla se bohužel čepel nože ničí a zároveň se jí tímto způsobem broušení ubírá i dost materiálu, díky čemuž vám nůž dlouho dobře sloužit nebude. Proto si dejte dobrý pozor na to, jaký brousek použijete.

Jestliže ale chcete vašim nožům dopřát komfort, který si zaslouží, naučte se je brousit pomocí syntetických brusných kamenů. Díky různé zrnitosti se vám tak podaří nabrousit nůž buď hruběji nebo jemnější. Kromě syntetických brusných kamenů slouží k broušení nožů i diamantové brousky, jejichž cena je však poměrně vysoká, dále přírodní kámen, který ovšem může ostří čepele bohužel poškodit, nebo ocílka. Ocílka je vůbec nejčastějším řešením, jak doma nabrousit nůž. Hrubší ocílka vám nůž více zbrousí, zatímco ta jemnější jej nabrousí, aniž by z čepele ubrala příliš materiálu. Z praktických důvodů si taktéž vždy vybírejte ocílku větší, než jaký máte nůž, který chcete nabrousit.

Základní postup, jak nabrousit nůž

Jestliže se rozhodnete pro broušení pomocí kamene, pamatujte, že většinou je lepší namočit kámen vodou. Samotné broušení pak vždy probíhá proti ostří. Představte si, že byste si chtěli ukrojit část brusného kamene, a tak pokračujte do té doby, než bude nůž ostrý. Zásadní je ovšem úhel broušení, který by měl být po celou dobu stejný. Obecně ale platí pravidlo, že čím je úhel ostřejší, tím ostřejší bude i nůž. V neposlední řadě nezapomeňte, že je při broušení nože nutné střídat jednotlivé strany. Jen tak docílíte souměrného nabroušení čepele nože.




Komentáře:

Pro přidání komentářů je potřeba se přihlásit .

Nenacházejí se zatím žádné relace v databázi.