Jak dlouho zavařovat okurky

Praktické rady

Přidal janapk, dne 28. 07. 2016,  0x


Tak tu máme zase okurkovou sezónu. Sklenice se za sklepa přestěhovaly do kuchyně, vaří se pikantní nálev, vyvařují víčka – bude se zavařovat.

Vypadá to u vás stejně jako každý rok touhle dobou v tisících českých domácností? Také si zavařujete okurky sami a dáváte jim přednost před kupovanými?

Doba zavařování závisí na způsobu

Možná jste se letos rozhodli zavařovat poprvé a potřebujete přece jen trochu poradit.

Okurky můžeme zavařit několika různými způsoby a podle toho trvá i doba zavařování

V zavařovacím hrnci zavařujeme ve sklenicích o obsahu 0,5l asi 15 minut při teplotě kolem 85°C. Pokud jsou okurky drobnější nebo nakrájené na řezy, stačí jen 10 minut. Ve větších sklenicích naopak pět minut přidáme. Potom je vyndáme na utěrku a dnem vzhůru je necháme vychladnout.

Okurky i jinou zeleninu můžeme zavařit i v troubě. Postavíme sklenice na plech s vyšším dnem tak, aby se navzájem nedotýkaly. Do plechu nalijeme vodu (asi 3 cm), a dáme do trouby vyhřáté na 150°C. Zavařujeme 15 minut při zapnutém horním i spodním ohřevu, potom ještě na 20 minut snížíme na 100°a vypneme horní ohřev. Sklenice potom necháme stejným způsobem vychladnout.

Pokud sklízíte okurky ze zahrádky postupně a zavařujete vždy jen několik skleniček, můžete vyzkoušet zavařování v mikrovlnné troubě. 1 sklenici zavařujte na 700 W zhruba 5 minut, pokud jich máte víc, čas se násobí. Takže když máte sklenice tři, zavařujte 15 minut. Na zavařování v mikrovlnce používejte zásadně sklenice se šroubovacím víčkem.

Zkuste moderní způsoby zavařování

Naprosto nový způsob zavařování je v myčce na nádobí. Pokud ho chcete vyzkoušet, zalijete okurky ve sklenicích studeným nálevem, důkladně je zavřete a naskládáte do myčky dnem vzhůru. Tu zapnete na mycí program s nejvyšší teplotou a necháte ho dojet do konce. Sklenice můžete nechat vychladnout přímo v myčce.

Jestli si nejste jisti, jak dlouho okurky zavařujete, je lepší radši dobu zkrátit, než přidávat minuty. Delším varem by ztratily křupavost, byly by „blátivé“. Pokud je pro jinou činnost na kamnech zapomenete o něco déle, zchladíte je rychleji ve vodě teplé cca 40°C. Ve studené vodě by mohly sklenice popraskat.




Komentáře:

Pro přidání komentářů je potřeba se přihlásit .

Nenacházejí se zatím žádné relace v databázi.