Domácí pekárny - jak vybrat
Přidal katerinadoul, dne 13. 06. 2016, 0x
Domácí pekárna - pomocník či jen další spotřebič, který zabírá místo v kuchyni? Abyste tohoto praktického pomocníka skutečně využili, je třeba při výběru domácí pekárny zohlednit několik kritérií.
Výhody domácí pekárny
Samozřejmě mezi hlavní plusy domácí pekárny patří pečivo vyrobené přesně podle vaší chuti a fantazie. Čerstvé pečivo tak můžete mít, kdykoli na něj dostanete chuť. Zároveň tak ušetříte peníze, protože domácí pečivo stojí méně než v obchodě. V neposlední řadě upečete mnohem zdravější pečivo.
Kritéria výběru domácí pekárny
V první řadě je důležité vědět, pro kolik lidí budete pečivo pravidelně péct. Na trhu existuje mnoho různých pekáren, které pečou chléb ve velikosti od 500 g až do 1800 g. Na velikost navazuje i druhé kritérium, a to počet hnětačů – jeden či dva. Pokud budete pekárnu využívat nejen na pečení chleba, doporučujeme rozhodně dva hnětače. Další faktorem je jednoduchost ovládání, což se na první pohled nemusí zdát důležité, ale věřte, že při každodenním používání nelogického uspořádání tlačítek budete zuřit.
U domácí pekárny je podstatné rozhodnout se, na co všechno chcete pekárnu využít. Proto se při výběru zaměřte na počet a hlavně rozmanitost programů. Domácí pekárna, totiž nemusí být jen pekárna, ale může nahradit například jogurtovač. Taktéž ale může mít program na výrobu marmelády, sádla či škvarek. Záleží jen na vás, co z toho prakticky využijete.
A jaký vybrat povrch formy – teflon, nerez či keramiku? Když se podíváme na teflon, představuje nejlevnější a nejčastější variantu. Je snadný na údržbu a chléb jde lehce vyklopit. Mezi nevýhody patří hrozba poškrábání, ke kterému může dojít i běžným používáním semínek při pečení. Keramický povrch oproti teflonu zaručuje delší trvanlivost a větší odolnost vůči poškrábání. Je to ovšem dražší typ povrchu, i když řádově jde o stokoruny. Poslední variantou je nerezový povrch, který je velice odolný a v podstatě nelze ničím poškrábat. Nevýhodou ovšem je, že chléb se může k nerezu připéct.
Posledním kritériem výběru domácí pekárny je cena. Na trhu můžete sehnat nejlevnější varianty již od 1 000 Kč, přičemž nejdražší modely se pohybují kolem 8 000 Kč.
Komentáře:
Nenacházejí se zatím žádné relace v databázi.