Mnoho lidí stále ještě používá pro řezání dřeva cirkulárky. Má to své výhody. Stejně jako většina nástrojů na řezání ovšem musí být správně ostrá. Není nic nebezpečnějšího než tupá pila. Pokud jste alespoň trochu manuálně zruční, můžete zkusit naostřit pilový kotouč sami. Jestliže se však pila při rotaci vlní, nebo jsou zuby nestejně opotřebené a vysoké, či rozvod není stejný, přenechejte naostření pilového kotouče profesionálům.

Zásady bezpečné práce při broušení

V první řadě je na místě připomenout, že v případě práce s pilou je třeba dodržovat zásady bezpečné práce mnohem více, než je tomu u jiných činnosti.

První zásada je, abyste byli odpojeni ze sítě. Za druhé, bruste s kotoučem na hřídeli. Poslední doporučení je z důvodu, aby se vám pila neprotáčela. Zafixujte ji proto dvěma dřevěnými klíny.

Broušení pilového kotouče

Fixou si označte zub, kterým začínáte, a dávejte si pozor na to, abyste u každého zubu použili stejný počet tahů. Počet tahů by se měl pohybovat kolem 3 – 5. I v případě, že se vám zdá, že některý zub potřebuje více tahů, dodržujte stejný počet u všech.

Až budete mít všechny zuby naostřené, prohlédněte si celý pilový kotouč. Jestliže se vám bude zdát, že tupých zubů je vícero, celý postup opakujte, ale opět dodržujte stejný počet tahů u všech zubů. Jestli jste již s výsledkem spokojení, tak ještě obtáhněte zuby pomocí obtahovacího nebo brousícího kamene.

Poslední krokem, kterým broušení dotáhnete k dokonalosti, je egalizace, což je v podstatě vyrovnání hrotnice kotouče. Ovšem i egalizaci provádějte s nejvyšší opatrností, neboť se tak děje za běhu stroje. Přepněte pilu na zpětný chod nebo kotouč otočte - na kámen musí dopadat hřebeny zubů. Zvolte opravdu nízké otáčky a obtahovací kámen opatrně přibližujte k zubům. Egalizovat by se měly jen čtyři zuby z pěti.

Teď už by měl být pilový kotouč připraven na další práci. I když tento postup bez problémů zvládáte, je dobré nechat pilový kotouč jednou za čas naostřit odborníkem.


Komentáře (0)

Prosím registrujte se nebo se přihlašte pro možnost přidávání komentářů