Jak vyrobit domácí mýdlo

Praktické rady

Přidal katerinadoul, dne 6. 05. 2016,  0x


Už vás nebaví neustále chodit do drogerie a kupovat mýdla plná chemie? Co byste řekli tomu, že byste si vyrobili své vlastní domácí mýdlo? Kromě domácího využití může doma vyrobené mýdlo taktéž posloužit jako netradiční dárek pro vaše blízké.

Základní postup pro výrobu domácího mýdla

Jestliže se nechcete do výroby mýdla pustit z důvodu, že vám to zabere mnoho času, nebojte. Máme pro vás tip na zdlouhavější i extra rychlý postup. Při přípravě mýdla záleží jen na vás, jakému tuku dáte přednost. Vždy však dodržujte poměr 1 kg tuku, 380 ml destilované vody a 140 g hydroxidu sodného. Ačkoliv můžete mýdlo ponechat jen v jeho základní podobě, přidáním pár kapek aromatického, éterického nebo vonného oleje mu dodáte krásnou vůni.

Při přípravě mýdla začněte tím, že si natáhnete rukavice a pro větší bezpečnost také ochranné brýle. Do hrnce nalijte 380 ml destilované vody a do ní velice opatrně vmíchejte hydroxid sodný. Jakmile se hydroxid sodný rozpustí, sundejte hrnec z plotny a počkejte až roztok zchladne na přibližně 30 °C až 40 °C. Dalším krokem je příprava tuků. Je jen na vás, jaké tuky nakombinujete. Můžete použít například kokosový, mandlový, řepkový, palmový, olivový olej a mnoho dalších. Záleží zkrátka na vašich preferencích, zda dáte přednost rostlinným nebo živočišným tukům a olejům. V případě, že jste vybrali i nějaké pevné tuky, začněte s tím, že je rozpustíte. Oleje postačí zahřát na 30 °C až 40 °C. Jakmile máme tuky i roztok zahřátý na přibližně stejnou teplotu, můžete je začít mixovat či pořádně míchat. Mixujte do té doby, než směs nezhoustne. Na povrchu by se rovněž měly objevovat bublinky. V této chvíli je ideální čas na přidání dalších ingrediencí.

Vytvořte dokonalé a voňavé domácí mýdlo

Jestliže milujete vůni vanilky, přidejte do směsi vanilkový extrakt. Krásnou letní vůni představuje i levandule. Kromě levandulového oleje můžete do mýdlové směsi rovněž přidat pár lístků čerstvé levandule. To, jaké další ingredience do mýdla přidáte, záleží jen na vaší fantazii.

Hotovou směs můžete nalít na plech vyložený pečícím papírem či do připravených formiček. Pokud byste rádi měli mýdlo na povrchu ozdobené, můžete dno formičky vyložit levandulovými lístky, strouhanou čokoládou, květy růží nebo čímkoliv, co vás napadle. Poté mýdlovou směs nalijte do připravených formiček. Po jednom až dvou dnech si můžete mýdlo ještě ozdobit dvou vlastní značkou nebo vytvořeným logem.

V případě, že jste mýdlo nechali tuhnout na velkém plechu. Po dvou dnech, kdy je mýdlo tuhé, vyklopte jej a nakrájejte na požadovanou velikost. Aby bylo mýdlo naprosto dokonalé, nechte jej ještě přibližně čtyři týdny zrát ve vzdušné a dobře větrané místnosti.

Výroba domácího mýdla pro začátečníky

Pokud se vám nechce absolvovat celý postup výroby mýdlové směsi, můžete využít lehčí postup a koupit si v drogerii mýdlový základ. Tento mýdlový základ rozpusťte ve vodní lázni. Poté k němu přidejte vůni, lístky či potravinářské barvivo. Hotovou směs nalijte do formiček a nechte ztuhnout. I takto připravené mýdlo potřebuje ještě přibližně jeden měsíc zrát.




Komentáře:

Pro přidání komentářů je potřeba se přihlásit .

Nenacházejí se zatím žádné relace v databázi.