Jak vybrat domácí pekárnu

Kuchyně

Přidal katerinadoul, dne 1. 06. 2016,  0x


Domácí pekárna se v posledních letech stala oblíbeným kuchyňským pomocníkem. A není se čemu divit! Vůně čerstvého chleba a křupavá kůrčička jsou více než jen pouhým lákadlem. Jestliže nad koupí domácí pekárny přemýšlíte, v dnešním článku vám poradíme, podle jakých kritérií ji vybírat.

Základní kritéria výběru domácí pekárny

Před výběrem domácí pekárny si promyslete, co všechno byste chtěli v pekárně připravovat. Jestliže vám jde pouze o chutný chléb, postačí vám levnější typ domácí pekárny. Pokud však už domácí pekárnu kupujete, je škoda nevyužít i řadu programů, které nabízí. Jednoduše si tak můžete doma připravit těsto na rohlíky či mazance. Domácí pekárna vám ovšem může pomoci i s pasterizací, přípravou domácího kvásku, výrobou marcipánu, šťáv nebo džemů. Domácí pekárny jsou taktéž vhodné pro lidi s bezlepkovou dietou, neboť moderní typy domácích pekáren nabízí i speciální program právě pro přípravu bezlepkového pečiva. Praktickou funkcí domácích pekáren je rovněž odložený start. Ačkoliv tuto funkci mají všechny pekárny, bohužel ne všechny jsou vhodné pro pečení přes noc, neboť jsou příliš hlučné, a proto nezapomeňte zohlednit i tento faktor.

Rozdíly mezi domácími pekárnami

Rovněž je dobré zvážit, pro kolik členů domácnosti budete chléb pravidelně péct. Nejmenší nádoby na chleba slouží pro chléb o hmotnosti okolo půl kilogramu. Pokud vás je však více, sáhněte raději po pekárně, která upeče i téměř dvoukilogramový chléb. V souvislosti s formou na chleba je taktéž nutné vybrat ideální materiál. Na výběr máte teflon, keramiku či nerez, který je považován za nejvíce odolný, a to i proti poškrábání. Navíc je určen pro všestranné použití. K přípravě většího množství pečiva vám jistě přijde vhod domácí pekárna s dvěma metlami. Počítejte však s tím, že budete mít v chlebu o jednu dírku více.

Často podceňovaným kritériem je rozměr samotné pekárny. Vzhledem k tomu, že ne každý má dostatek místa na kuchyňské lince, bývá pekárna mnohdy schovaná někde ve spíži. Proto vždy zvažte, aby pekárna nebyla zbytečně velký či těžká. Obvyklá hmotnost domácích pekáren se pohybuje mezi pěti a osmi kilogramy.




Komentáře:

Pro přidání komentářů je potřeba se přihlásit .

Nenacházejí se zatím žádné relace v databázi.