Jak sušit kořen pampelišky

Praktické rady

Přidal katerinadoul, dne 3. 05. 2016,  0x


Pampeliška neboli smetánka lékařská není je optimistickou rostlinkou, která nám oznamuje, že jaro je skutečně tady. Jak její přívlastek napovídá, tato křiklavě žlutá rostlinka je velice prospěšná našemu zdraví. Kromě medu z květů pampelišky však stojí za zmínku i kořen pampelišky, který by v naší kuchyni rozhodně neměl chybět.

Léčivé účinky sušeného kořene pampelišky

Účinky kořene pampelišky ocení především osoby, které mají problémy s trávením. Vhodný je i během léčby zánětlivých onemocnění žaludku. Vzhledem k tomu, že kořen smetánky lékařské má rovněž detoxikační účinky, pomáhá nám zbavovat se škodlivých látek a toxinů. Mimo jiné snižuje hladinu cukru v krvi, což ocení především lidé s cukrovkou. Mezi jeho další schopnosti patří i snižování krevního tlaku a hladiny cholesterolu v krvi. V neposlední řadě příznivě působí na nemocné klouby a revmatismus.

Jak sbírat a sušit kořen pampelišky?

Ačkoliv by se na první pohled mohlo zdát, že sběr kořene pampelišky bude poměrně jednoduchý, jedná se o časově náročnější činnost, která se vám však velice vyplatí! Co se týče ideálního období, kořen smetánky lékařské je vhodné sbírat na jaře nebo na podzim. Jakmile kořen vydlabete ze země, je nutné jej pořádně očistit a omýt. Nakonec jej nakrájejte na malé kousky. Kořen pampelišky můžete sušit čtyřmi způsoby, a to buď venku na stinném místě, v dobře větrané místnosti, v sušičce nebo troubě. V posledních dvou uvedených variantách by neměla teplota sušení překročit více než 50 °C. Během sušení by taktéž na kořen pampelišky neměly dopadat přímé sluneční paprsky.

Jakmile budete mít kořen pampelišky usušený, skladujte jej v dobře uzavíratelné nádobě. Důležité rovněž je, aby byl uložen na suchém místě. V opačném případě by vám mohl začít plesnivět a to by byla velká škoda.

Použití kořene pampelišky

A jak sušený kořen pampelišky využít v praxi? Připravte si čtvrt litru vody a chvíli ji povařte společně s jednou vrchovatou lžičkou sušeného kořene. Poté nechte čaj ještě přibližně deset až patnáct minut vylouhovat.




Komentáře:

Pro přidání komentářů je potřeba se přihlásit .

Nenacházejí se zatím žádné relace v databázi.